slide1.jpgslide2.jpgslide3.jpgslide4.jpg

Szigorúan ellenőrzött dóci lé

Dóc - Több hatóságnál is feljelentést tettek a környékbeliek a dóci Ferro Pharma Vegyitermék Előállító Kft. ellen: a gyógyszerészeti alapanyag gyártása közben létrejövő mellékterméket, a „dóci lét" a közeli földekre öntözi ki a cég. A lakók szerint ezzel megmérgezik a vizüket.

Allergiás gyerekről, vérző orról, hasmenésről szólt a hír az egyik tévécsatorna műsorában. A nyilatkozók a megbetegedésekért a Ferro Pharma gyógyszeripari alapanyagot készítő üzem gyártási melléktermékét, a dóci lét okolják, amelyet a környező földekre permeteznek ki. Emiatt több hatóságnál is feljelentették a céget. Az ügyben megkerestük a Ferro Pharma ügyvezetőjét, Kupó Gyulát, aki körbevezetett bennünket az üzemben. 

Vasfumarátot, vagyis aktív gyógyszerészeti alapanyagot gyártanak, évente 1000–1200 tonnát állítanak elő. (Az anyag felhasználási aránya a világon 4000 tonna egy évben.) A vasfumarát az organizmusok életben maradásához szükséges nyomelemek közül a vasat pótolja, elősegíti a vérképzést. 

Magyarországon a Richter gyógyszergyár fogamzásgátlókba, a Béres cseppjeibe és tablettáiba adagol belőle. A dóci üzem éves termeléséből belföldre azonban csak 5 százalékot ad el, a vasfumarát 95 százaléka külföldi gazdára talál. Exportálnak belőle Japánba, Franciaországba, Németországba, Indonéziába, a Fülöp-szigetekre, Laoszba, Mexikóba és Izraelbe. Az Amerikai Egyesült Államok éves felhasználásának 80 százalékát biztosítják. A szert az élelmiszeriparban is hasznosítják, és állattakarmányba is kerül. 


A Dócon gyártott vasfumarát a legkiválóbb minőségű a világon – szögezi le Kupó Gyula ügyvezető, miközben a bizonyítványokat mutatja. A falon sorakozó oklevelek arról tanúskodnak: termékük többek között megfelel a zsidó és a muszlim vallás előírásainak, hét ország gyógyszerészei által összeállított helyes gyártási gyakorlatnak. – Évente négy-öt leendő vevőnk járja be a gyárat, ellenőrzik, betartjuk-e az előírásokat, vizsgálják az alapanyagainkat, a labort, a technológiát. Tehát a vevők felől is szigorúan ellenőrzött a cég, de a gyógyszeripari szabványoknak is megfelelünk, sőt jóval alatta maradunk az általuk megszabott maximum értékeknek. Vagyis jóval kevesebb, szinte kimutathatatlan ólmot, arzént, higanyt tartalmaz az általunk gyártott vasfumarát. Ez a rendkívül zárt gyártási technológiának köszönhető – magyarázta az ügyvezető, aki a dóci lét tartalmazó nyílt medence mellett elmagyarázta, hogy a vasfumarát gyártási melléktermékének összetevői: ammónium, szulfát, víz és nehézfém. A lét a gazdákkal kötött megegyezés nyomán permetezik a földekre, hiszen az anyag bevizsgált növénykondicionáló szer. Serkenti a növények növekedését, és megóvja őket bizonyos megbetegedések ellen. Vagyis gyenge műtrágya. Kupó Gyula példaként megemlítette: megmérették, hogy egy átlagos műtrágyában mennyi nehézfém lehet. Kiderült: az egyszerű műtrágyának magasabb az ólom-, a higany- és az arzéntartalma, mint a dóci lének. Fizikai képtelenség, hogy a földekről az ivóvízhálózatba jusson, már csak azért sem, mert felszívják a növények. 

Eddig a katasztrófavédelem, az ÁNTSZ és az Atiköfe vizsgálódott már az üzemben, nem találtak semmi szabálytalanságot. A Csongrád Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatás Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságán készült szakértői véleményben pedig az áll: „Az anyag engedélyokiratában fölsorolt lehetséges veszélyes komponensek közül egyet sem találtunk kimutatható mennyiségben. A dóci lé komponensei gyakorlatilag nem mérgezők, vagy ártalmasak."

forrás: http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/szigoruan_ellenorzott_doci_le/2230800/


Kapcsolatok

6766 Dóc, Erdő sor 13,
Magyarország
Tel.: + 36 62 570 010
Fax: + 36 62 570 010
E-mail: info@ferropharma.hu